Farmakovijilans Eğitimlerinin İlki Hastanemizde Gerçekleştirildi

Güncelleme Tarihi: 30/10/2018

Konya İl Sağlık Müdürlüğü, Sağlık Hizmetleri Başkanlığı, Akılcı İlaç Birimi tarafından organize edilen Farmakovijilans eğitimlerinin ilki, İl Sağlık Müdürümüz Prof. Dr. Mehmet KOÇ`un katılımıyla Hastanemiz Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Programa, Sağlık Hizmetleri, İlaç ve Tıbbi Cihaz Hizmetleri Başkanımız Uz. Dr. Tarık Acar, Hastane Başhekimimiz Doç. Dr. M. Ali Eryılmaz ile birlikte çok sayıda doktor ve sağlık çalışanı katıldı.

Eğitim programında konuşan İl Sağlık Müdürümüz Prof. Dr. Mehmet Koç, Sağlık Bakanlığına bağlı kurulmuş olan Ulusal Farmakovijilans Merkezinin işlerliğine katkı sağlamayı ve uluslararası bağlantı kurduğu farmakovijilans merkezlerine, irtibat noktaları üzerinden sağlanan veri akışını düzenli hale getirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Farmakovijilans eğitimlerinin, bu konuda ki farkındalığın ve ilaç yan etkilerinin bildirilmesi konusunda duyarlılığın artmasına vesile olacağı kanaatini dile getiren İl Sağlık Müdürümüz Prof. Dr. Koç, “Farmakovijilans, özetle, ilaçların güvenli bir şekilde kullanımlarının sağlanması amacıyla, bu ilaçların vücuttaki yaptığı reaksiyonların, olumlu, olumsuz etkilerinin takibi ve bunların geri bildirimlerinin yapılmasıdır. İlaçların imal edildiği, üretildiği, ham maddesinin olduğu yerlere geri bildirimlerin iletilmesi çok önem arz ediyor. Konya Eğitim ve Araştırma Hastanemiz bu konuda lokomotif bir hastane, buradaki hasta kapasitemiz, personel sayımız çok fazla buranın öncelikle seçilmesinin amacı da bu büyüklüktür” dedi.

Açılış konuşmasının ardından Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ayşe Saide Şahin tarafından,  farmakovijilansın tanımı, tarihçesi, önemi ve farmakovijilans çalışmalarına katkıda bulunmak için neler yapılabileceği konularında katılımcılara bilgi verildi.