Obezite Eğitim ve Önleme Merkezi

Güncelleme Tarihi: 23/01/2019

Obezite Tanı Merkezi, Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yazır Ek Binası'nda yer almaktadır. Bu obezite merkezi, Türkiye'de aktif olarak obezite salgını fethetme yollarını inceleyen az sayıdaki merkezden biridir. Merkezimiz, çok disiplinli bir bakım altında hastalara en uygun tedavi seçeneklerini sağlamayı taahhüt eder. Obezite Merkezimize başvuran tüm hastalar ilk önce bir yönetici, program yöneticisi, endokrinoloji uzmanı, psikiyatr, kardiyolog, genel cerrah ve fizyoterapist tarafından değerlendirilir. Bu görüşmelerden sonra, obezite tedavisi programına katılımı onaylanan hastalar merkeze kabul edilir. Daha sonra, şişmanlığın altında yatan nedenler fiziksel, biyolojik, psikolojik ve çevresel açıdan incelenir. Merkezimiz diyet tedavisi, egzersiz tedavisi, davranış terapisi, tıbbi tedavi ve alternatif tedaviler sunmaktadır (örneğin akupunktur, hipnoz, bazı özel programlar).

Amacımız sadece hizmet birimlerinde kilo vermek değil, sağlıklı yaşam ve beslenmeyi alışkanlık ve yaşamsal bir davranış haline getirmek ve verilen ağırlığın geri alınmamasını sağlamaktır.

Tedavi Ekibi

Obezite merkezi 1 baş doktor, 1 psikolog, 1 diyetisyen, 1 hemşire ve 1 sekreter ile hizmet vermektedir. Sağlık bakanlığı tarafından eğitilmiş bir ekiple hizmet verilmektedir.

Obezite Merkezi, obezite tedavisinde aşağıdaki yöntemleri kullanır:

- Tıbbi beslenme (diyet) tedavisi

- Bilişsel Davranışçı psikoterapi

- Egzersiz tedavisi

- Tıbbi tedavi

- Tamamlayıcı ve alternatif tedaviler

Obezite Merkezinde uygulanan prosedür nedir?

Obezite Merkezi çalışanları, neden kilo veremediğinizi araştırırlar; daha sonra uygun tedavi yöntemlerini değerlendirir ve size seçenekler sunarlar. Tıbbi beslenme, egzersiz, davranış veya tıbbi tedavi yoluyla kilo veremeyen bireylerin tedavisinde ideal yaklaşım, obezite ameliyatından önce alternatif tedavileri de denemektir. Merkezin amacı, obezite cerrahisine ihtiyaç duymadan çeşitli tedavi yöntemleriyle sağlığınıza ulaşmanıza yardımcı olmaktır.

Teşhis ve Tedavi:

Obezite Merkezimiz tarafından uygulanan multidisipliner tanı ve tedavi yöntemlerinin temel amacı düzenli ve problemsiz kilo vermeyi sağlamak ve en önemlisi de hastaların gelecek kilolarını koruyabilmelerini devam ettirmelerini sağlamaktır.

Obezite Merkezinin Tanı ve Tedavi Hizmetleri:

Diyet Tedavisi

Obezite Merkezi'ne kabul edilen hastalara, obezite alanında geniş deneyime sahip beslenme ve diyetetik uzmanlarının gözetimi altında kilo vermelerini sağlamayı taahhüt ediyoruz. Her hasta için diyet alışkanlıklarına ve sağlık koşullarına göre kişiselleştirilmiş bir kalori kontrollü diyet hazırlanmaktadır. Hastaları program süresince beslenme uzmanları izlemektedir.

Bilişsel Davranışçı Psikoterapi

Her ne kadar beslenme ve egzersiz programları kilo vermek için etkili yöntemler olsa da, hastalar bu programları belli bir süre tedavi olarak görme ve programları tamamladıktan sonra etkin olmayan (sedanter) yaşam tarzlarına geri dönme eğilimindedir. Bu hastaların haftasonu planlarına trekking gibi benzeri spor aktiviteleri eklenerek yaşam tarzlarını değiştirmeleri önerilir.

Egzersiz Tedavisi

Aşırı kilo nedeniyle egzersiz yaparken, şişmanlıktan muzdarip hastaların diz ekleminin aşırı yüklenmesi nedeniyle sağlık problemleri yaşaması muhtemeldir. Obezite merkezinde çalışan spor hocası ve fizyoterapist, her hastaya özel eğitim ve haftada en az 3 gün de pilates eğitimi vermektedir.

Tıbbi Tedavi

Hastanın kilo almasına neden olan herhangi bir metabolik problem varsa, bu tür sorunları çözmek için kendi alanında uzmanlaşmış doktorlar (reaktif hipoglisemi, hipotiroidizm, insülin direnci vb.) tarafından tıbbi tedavi uygulanır. Bütün bunlar içinde, tıbbi tedavinin obezite için doğrudan bir tedavi olarak görülmemesi esas ilkemizdir.

Tamamlayıcı ve Alternatif Tedaviler

Tamamlayıcı ve alternatif tedaviler, obeziteyi ilaç veya ameliyat olmadan tedavi eder. En çok tercih edilen obezite için alternatif ilaçlar; bitkisel ilaç, ayurveda tıbbı, akupunktur, hipnoz ve uygun beslenme tedavisidir.

• IMG_9772.jpg