Kardiyopulmoner Rehabilitasyon yaşam konforunu artırıyor

Güncelleme Tarihi: 13/05/2019

Hastanemizin Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Ünitesinde, her hastanın egzersiz kapasitesi belirlenerek, kişiye özel egzersizlerle kalp ve akciğer hastalarımızın yaşam kalitesini artıran kardiyopulmoner rehabilitasyon sağlanıyor. Egzersiz sırasında hastaların kalp ritmleri, nabızları, oksijen düzeyleri ve kan basıncı yakından gözlemlenerek, egzersiz yapılırken oluşabilecek sorunlar fark edilebiliyor. Kardiyopulmoner rehabilitasyonla hastaların yaşamsal fonksiyonları ölçülerek, günlük yaşantılarında daha aktif olmaları amaçlanıyor.

Hastanemiz Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Kliniğinden Doç. Dr. Halil Ekrem Akkurt, kalp ve akciğer hastalarında yaşam kalitesini artıran çeşitli egzersizlerin uygulandığı Kardiyopulmoner Rehabilitasyon ünitemiz hakkında bilgiler verdi.

Doç. Dr. H. Ekrem Akkurt, kardiyak rehabilitasyon ve pulmoner rehabilitasyonla hastaların daha konforlu bir yaşam sürmelerine yardımcı olduklarını belirterek, “Kalp ve akciğer hastalıklarının, yani kardiyak rehabilitasyon verdiğimiz ve akciğerler için pulmoner rehabilitasyon verdiğimiz hastalara aerobik egzersiz uyguladığımız tedavi ünitesi. Ayrıca kardiyopulmoner rehabilitasyonda uygulanan aerobik egzersiz, kalbin oksijen kullanım kapasitesini arttırıp, daha az oksijenle daha verimli çalışmasını sağlayabiliyor. O yüzden bu hastalarımızın hepsine aerobik egzersiz ve başka yerlerde başka egzersizler verebiliyoruz. Fizik tedavi olarak egzersiz planlamalarının aşamalarından biri bu aerobik egzersiz. Mesela bir kalp hastalığı geçirmiş hasta. İkinci bir şans vermek için, ikinci bir koruma programına alınabilmesi için bu hastanın tansiyonunun düzenlenmesi, damar sertliğinin azaltılması, kolesterollerinin azaltılması için bu egzersizlerin kesinlikle yapılması gerekiyor” dedi.

Akciğer hastalıklarında ise pulmoner rehabilitasyon uyguladıklarını ifade eden Doç. Dr. Akkurt, "Pulmoner rehabilitasyonda hastaların en büyük sıkıntısı nefes darlığıdır. Nefes darlığı belli bir süre sonra hastaların günlük hayatlarından geri çekilmesine sebep oluyor. Mesela alışverişe gidemiyor, dost ziyaretine gidemiyor, arkadaşlarıyla buluşup herhangi bir şey yapamıyorlar. Bunu engellediği için toplumsal olarak izolasyon, kendini geri çekmeye sebep oluyor. Bu da kısır döngü olarak egzersiz kapasitesini düşürüyor ve nefes darlığını arttırıyor. Bu yaptığımız egzersiz ile kısır döngüyü kıracak en önemli aşama aerobik egzersizdir. Hasta egzersiz yaptığı zaman nefes darlığı daha az görülüyor. Hastaneye, acile başvurma sıklığı daha az oluyor. Hastaneye yattığı zaman bile yatış süreleri daha az oluyor ve insanlar sosyal hayata daha çok katıldıkları için kardiyak ve pulmoner rehabilitasyondan belirgin bir şekilde fayda görmekteler" bilgisini paylaştı.

Doç. Dr. Akkurt, "Efor kapasitesi düşmüş olan tüm akciğer hastalıkları, kronik bronşit, astım, ameliyat ve nakil bekleyen hasta, ameliyat öncesi ve sonrası olsun her türlü akciğer hastalığında fonksiyonu arttırabilmek için, günlük yaşamı bağımsız hale getirebilmek için bu egzersizler olmazsa olmaz, yapılması gereken egzersizlerdir”  şeklinde konuştu.